Що таке QA і як стати тестувальником з нуля: блог IT-школи Hillel

На відміну від інших багатотомних та інколи нудних посібників, цей добре ілюстрований і живою, зрозумілою мовою Вакансія Junior AT QA Engineer розповідає про тестування програмного забезпечення та IT-технології. Автор подає інформацію досить лаконічно, просто і з гумором, ділиться власним досвідом, накопиченим під час роботи в американських компаніях. В сучасному світі твоє резюме будуть дивитись після профілю в соціальних мережах та різних системах. І так на це дивитимуться, для початку це чіпляє око — по друге щоб одну людину за іншу не видавали.«Цей розбір» — це така констатація факту, що на ринку раптом зараз є конкуренти, зараз ринок роботодавця. Тому минула стратегія коли людина просто не заморочується з рекламою і формленням, а йде шукати роботу в лоб може на спрацювати. Бо там ще 40 таких людей на одну вакансію і оберуть з тих які оформлені.

«Я не погоджуюся з думкою, ніби увійти в IT через тестування найпростіше»

Будь-який софт, сайт або програма вимагає перевірки якості перед запуском у реліз. Це пов’язано з тим, що програмісти не завжди розуміють, як користувач взаємодіятиме з продуктом, а також не можуть передбачити всі нестандартні ситуації у його роботі. Тоді на допомогу приходить QA engineering та Quality Assurance Engineer.

Не зупинятися на досягнутому.

Які soft skills повинен мати Senior QA

Основні вимоги компаній до резюме кандидатів — структурованість, релевантність (відповідність технічних навичок вимогам вакансії), правдивість і грамотність. А також середовище розробки C refresher, основи MCU та STM32 (аналогові інтерфейси, розширені теми та програми виробничого рівня). Вимоги компаній до джуніорів за 2022 рік загалом не змінилися, як і раніше важливими є сильні hard і soft skills, що різняться залежно від спеціальності. Ми поговорили з найбільшими ІТ-компаніями в Україні, аби скласти ґрунтовний гайд для Junior-розробників, тестувальників та DevOps. Дедалі більше команд зустрічаються у неформальних ситуаціях, проводять онлайн-ігри, разом навчаються, їздять відпочивати.

Місце і роль QA у процесі розробки

Воно повинно містити в собі інформацію про те, які завдання були вирішені і чи відповідають вони поставленим вимогам. Наприклад, замість презентації на 30 слайдів, де представлена ​​повна діаграма перетворення дефектів, краще показати один слайд, в якому йдеться про бізнес-ризики, терміни і так далі. Так буде зроблена не тільки заява мовою, зрозумілою власнику проєкту або менеджеру проєкту, але й зусилля і досягнення команди будуть оцінені набагато вище. Цікава добірка.в той же час, страшенно засмучує частина про «критерії відбору». Де в певних компаніях заміксували вимоги як от зовнішній вигляд (неприпустимість для будь-якого відео дзвінка — відсутність одягу), так і можливість долучитися з автівки чи кав’ярні.

Робиш ДЗ та готуєшся до нового заняття

Створюються нові технології, йдуть у минуле ті, що віджили своє. Світ змінюється, змінюються підходи, методології та… люди. Ще одна важлива вертикаль — SQL, починаючи від вебпроєктів і завершуючи банальним збором логів. Розуміння баз даних і вміння витягнути інформацію з них потрібне і важливе.

І трішки власної історії наприкінці

З одного боку, коли шукаєте інформацію самостійно, вона краще вкладається в голові (принаймні мені). Коли немає ментора, який скаже, що читати, а що ні, в голові все буде невпорядковано. Тож у цьому аспекті курси допомагають — вони фільтрують інформацію і дають її у потрібній послідовності.

Розділ Skills я б радила трансформувати в Technical Skills та вказати всі інструменти, з якими кандидатка працювала. Натомість усе, що не стосується цього, варто дописати у Summary чи у Soft Skills, як, до прикладу, цей рядок «Problem solving, focus on deadlines and deliverables». Чи означає, що якщо не зміг стати програмістом, йди в QA? Стануть в пригоді сервіси для тестування подій з відкритим кодом, накшталт SoapUI, Postman, Katalon Studio, Jenkins, WinSCP та керування віддалених підключень (mRemoteNG). Точно знадобиться знання сервісів зберігання та керування Git-депозиторіями.

«Зараз часто компанії об’єднують всі ці обов’язки в одному фахівці — QA. Проте на співбесідах можуть запитувати, у чому різниця між QA, QС і тестувальником». За даними DOU, середньостатистичному українському QA Engineer 30 років, найчастіше він живе у Києві або Львові.

Те, що в індустрію приходять нові люди зі свіжим поглядом, — чудово. Просто не всі розуміють, хто такі світчери і «як їх готувати». Якщо в людини невеликий досвід, а з неї у компанії питатимуть як з Senior QA з 10 роками досвіду, це безглуздо. Потрібно давати легкі завдання і розуміти, що, можливо, доведеться розповісти частину курсу IT-факультету КПІ; що новачок може не розуміти мережеві протоколи абощо. Тестування повинне бути ретельно сплановано і проведено по всьому SDLC для досягнення найкращих результатів, що в кінцевому підсумку допоможе зберегти вартість виправлення помилок на дуже низькому рівні.

Які soft skills повинен мати Senior QA

Адже команди в мовах програмування часто містять слова з англійської мови. JavaScript опанувати простіше, якщо знаєш інгліш. А Technical Recruiter ITExpert Яна Чиж поділилася, що має знати Junior QA, та топом питань на співбесіді QA для визначення майндсету й cultural fit.

Давайте почнемо з розгляду Manual QA, а потім плавно доповнимо його інструментами Automation QA. На мою думку, ERP-система — це серйозний продукт, і її інфраструктура повинна мати відповідні ресурси. Конфігурування інфраструктури під неї (не продукту, а саме інфраструктури) вимагає навичок системного адміністрування, а їх у резюме немає. На етапі тестування QA Engineer виконує написані тест-кейси. Якщо на проекті є автоматизація, то пишуться автоматизовані тести (ще одна програма, яка буде виконувати дії користувача, які ми прописали у тестових сценаріях).

  • По-перше, тому, що QA automation підвищує вартість розробки, адже автоматизатор повинен знати більше, ніж мануальник.
  • Співбесіду у нашій компанії зазвичай починають зі знайомства.
  • Серед технічних навичок, крім загальних та специфічних технологій, потрібно знати теорію тестування, яка надасть уже відомі та перевірені часом способи вирішення класичних проблем.
  • Також ви працюватимете з інструментами розробника в браузері і там теж треба буде взаємодіяти з HTML/CSS кодом.
  • Серед перспектив роботи QA — безперервне прокачування скілів і, як наслідок, підвищення рівня компенсації.

Як розпізнати синдром самозванця, чим він насправді небезпечний та чи можна обернути його собі на користь. У програміста та тестувальника спільна мета – якісний продукт. На проєктах з іноземними замовниками теж знадобиться розмовна англійська не нижче Intermediate. А письмовий інгліш важливий для звітів і листування з колегами з інших країн. Згодом я сформував свій “шаблон”, що складається з запитань на співбесіду QA по різним темах, де кожне запитання випливає з попереднього.

Тестувальники мають розуміти, як влаштовані всі компоненти продукту, розуміти технології тестування, вміти складати сценарії та передбачати потенційні проблеми. Базові знання потрібно здобувати самостійно, при їх наявності вас залюбки приймуть у ІТ компанію у якості стажера. На ринку багато охочих, і всі у плюс-мінус схожих умовах. З того часу я не готувався до співбесід, сидячи й повторюючи усе вечорами, а просто йшов з тим набором знань, які збирався «продавати» роботодавцю. Нині за одне місце в компанії на позицію QA Manual у середньому змагаються 44 кандидати, і 5 — якщо йдеться про QA Automation.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Comments are closed.